Boek
Nederlands

Het N-woord : de geschiedenis van een beladen begrip

Ewoud Sanders (auteur)
+1
Het N-woord : de geschiedenis van een beladen begrip
×
Het N-woord : de geschiedenis van een beladen begrip Het N-woord : de geschiedenis van een beladen begrip

Het N-woord : de geschiedenis van een beladen begrip

Beschrijving in woord en beeld van de beladen geschiedenis van het begrip 'neger’ en de witte superioriteitswaan die eraan kleeft.
Titel
Het N-woord : de geschiedenis van een beladen begrip
Auteur
Ewoud Sanders
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Prometheus, 2023
189 p. : ill.
ISBN
9789044653403 (paperback)

Besprekingen

Een boek in woord en beeld over de beladen geschiedenis van het begrip ‘neger' en de witte superioriteitswaan die eraan kleeft. Aan het eind van de 18e eeuw stelde een woordenboek dat ’negers’ beestachtig, ongodsdienstig, onredelijk, ontrouw, schaamteloos, woest en wreed zijn. Halverwege de negentiende eeuw meldde een veelgebruikt naslagwerk dat ‘negers’ niet kunnen niezen. In 1900 werden in een Haagse dierentuin zwarte mensen tentoongesteld. En in 1928 op een Nijverheidsbeurs in Rotterdam. In de Nederlandse taal leverde die superioriteitswaan woorden op als ‘négeren' (ik néger, jij négert) voor ‘hard en onbarmhartig behandelen’. En negerzweet voor ‘koffie’. De auteur legt deze pijnlijke geschiedenis bloot. Helder en informatief geschreven. Met name geschikt voor een geoefende lezersgroep. Met illustraties en foto’s in kleur en zwart-wit. Ewoud Sanders (1958) is historicus en journalist. Hij is bekend van de taalrubriek ‘WoordHoek’ (twintig jaar lang in NRC) en promoveerde in 2017 op…Lees verder

Over Ewoud Sanders

CC BY-SA 2.0 - Foto van/door Netwerk Oorlogsbronnen

Ewoud Sanders (Den Haag, 24 maart 1958) is een Nederlands taalhistoricus en journalist. In de rubriek WoordHoek, die tussen 2000 en 2020 in NRC Handelsblad verscheen, nadien bij bij het Instituut voor de Nederlandse Taal, en sinds 2023 bij ENSIE, schrijft hij over taal en geschiedenis. Sanders heeft een aantal taalboeken geschreven. Daarnaast publiceert hij geregeld over het digitaliseren en ontsluiten van kranten, boeken en tijdschriften.

In zijn taalboeken gaat Sanders doorgaans in op de geschiedenis van woorden en uitdrukkingen. Voor zijn onderzoek maakt hij gebruik van een grote, digitale bronnencollectie, deels in eigen beheer. Hij geeft geregeld lezingen over hoe je zo'n materiaalverzameling kunt aanleggen en ontsluiten. Zo wijdde hij hieraan in 2009 de achttiende Bert van Selm-lezing (titel: De reïncarnatie van het boek. In zeven stappen een eigen digitale bibliotheek, uitgegeven door de Stichting Neerlandistiek Leiden).

In 2011 vers…Lees verder op Wikipedia