Boek
Nederlands

Zee nu : roman

Eva Meijer (auteur)
Zee nu is als de zee – grillig, woest en onvoorspelbaar, dreigend en uiteindelijk troostend.Het duurde even voor de mensen begrepen wat er aan de hand was. De zee komt de ene dag verder het strand op dan de andere. Een enkele strandwandelaar voelde wel dat er iets niet in de haak was. Maar wat?De zee wint elke dag een kilometer terrein. Polders aan de kust lopen vol en de boulevard van Scheveninge
Titel
Zee nu : roman
Auteur
Eva Meijer 1980-
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
236 p.
ISBN
9789464520132 (paperback)

Besprekingen

Dit K.U.T.land

Zee nu is een verfrissende parodie op bestuurlijk Nederland tijdens de coronacrisis.

Draait het in de wereld om de mens? We zijn het gewoon om de menselijke waarneming als uitgangspunt voor het denken en handelen te nemen. Eva Meijer, schrijver en filosoof, morrelt daaraan in haar romans en essays. In haar bijzondere boeken maakt de mens deel uit van iets veel groters: de natuur. En daarmee relativeert ze waar mensen veel last van kunnen hebben, zoals gebrek aan huiselijk geluk, een falend liefdesleven, angst voor de dood of voor klimaatverandering.

Is het eigenlijk erg, in het licht van de 'onverschillige natuur' zoals filosofen die beschrijven, dat mensen massaal sterven of een heel land verdwijnt? Is dat niet het lot dat dieren en planten altijd al wacht?

In haar zesde roman Zee nu zet Eva Meijer een stevig punt achter het menselijk concept 'Nederland'. Het boek begint met een wonderlijk verschijnsel: het wordt geen eb meer aan de Noordzeekust. Langzaam maar zeker, met een gemiddelde snelheid van een kilometer per dag, wordt Nederland verzwolgen do…Lees verder

Misschien droomt de zee ★★★☆☆

Eva Meijer liet zich inspireren door de coronacrisis om een verhaal te vertellen over het klimaatprobleem. De zee is daarbij een volwaardige hoofdpersoon, de andere personages krijgen weinig reliëf.

'Alleen samen kunnen we het water de baas', zegt de minister-president van Nederland op de zoveelste persconferentie sinds het geen eb meer wil worden, ergens in het tweede decennium van de 21ste eeuw. Elke dag trekt de zee een kilometer verder het land in, en niets wijst erop dat daar snel verandering in komt. Wetenschappers werken zich een slag in de rondte om het raadsel te verklaren. De eerste activisten roeren zich al, net als de eerste wappies: marktkoopman Grote Willem trekt met zijn complotfilmpjes een grote schare volgers, die zich 'blijvers' gaan noemen.

Nee, subtiel kun je de maatschappijkritiek van schrijver en filosoof Eva Meijer (1980) niet noemen. Twee jaar na de eco-detective De nieuwe rivier schreef zij opnieuw een klimaatroman: Zee nu. De vergelijking met de coronacrisis ligt er duimendik bovenop, met makkelijke toespelingen en flauwe naamgrapjes ('slands bekendste opiniepeiler heet Martien de Bont). Maar het moet gezegd: de boodschap komt aan.

Het k…Lees verder

Over Eva Meijer

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Irisdagpauwoog

Eva Meijer (Hoorn, 1980) is een Nederlandse filosoof, schrijver, kunstenaar, singer-songwriter.

Biografie en werk

Meijer studeerde Beeld en Geluid aan de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunsten en het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, en wijsbegeerte aan de Universiteit van Amsterdam. In 2017 promoveerde ze cum laude in de filosofie op een proefschrift over de politieke stem van dieren, waarvoor zij de Erasmianum Dissertatieprijs won. Haar proefschrift verscheen in boekvorm als When Animals Speak. Toward an Interspecies Democracy bij New York University Press. Dit won de ASCA Book Award in 2020.

Ze schreef zes romans, waaronder de internationale bestseller Het vogelhuis (2016) en Voorwaarts (2019). In 2021 verscheen de novelle Haar vertrouwde gedaante en in 2022 Zee Nu, waarin Nederland onder water loopt. Haar boek Dierentalen, over talen van niet-menselijke dieren…Lees verder op Wikipedia