Boek
Nederlands
Als een archeoloog tijdens een sabbatical terugkeert naar zijn geboortedorp om voor zijn grootouders te zorgen, ervaart hij de teloorgang van het oude boerenleven en vraagt zich af waar hij eigenlijk thuishoort.
Extra onderwerp
NRC, boeken
Titel
Middaguur
Auteur
Dörte Hansen
Vertaler
Lucienne Pruijs
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Mittagsstunde
Uitgever
Amsterdam: HarperCollins, 2020
302 p.
ISBN
9789402704877 (paperback)

Besprekingen

Deze roman van de Duitse auteur (Husum, 1964) sluit aan bij haar debuut ‘Het oude land’* (2016). De 48-jarige hoofdpersoon Ingwer Feddersen weet zich via het gymnasium en universiteit aan de wens van zijn grootouders en opvoeders te onttrekken hun dorpsherberg in het (fictieve) Noord-Friese dorp Brinkebüll over te nemen. Nu zij oud en gebrekkig zijn neemt hij een sabbatical om hen te helpen. Door zijn gedachten (vooral: waar hoor ik eigenlijk thuis?) en herinneringen aan de jaren zeventig ervaren we de onomkeerbare teloorgang van het (oude) boerenleven door onder meer rechtlijnige verkaveling, de opkomst van de moderne consumptiemaatschappij (sluiting van de dorpswinkel) en de aanzuigende werking voor jonge gezinnen en toeristen (die daar komen zoeken wat juist voor altijd verloren is). Net als bij Ulla Hahn strooit Hansen krenten plaatselijk dialect door de taal en is de stijl licht-melancholisch. Maar ook vaker grappig, en met zo’n treffende en vooral humane beschrijvingen, dat de v…Lees verder

Over Dörte Hansen

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Martin Kraft

Dörte Hansen (Husum, 1964) is een Duitse auteur, journaliste en taalwetenschapper. Ze is bekend geworden door haar zeer goed verkopende en gelauwerde debuutroman Altes Land, die in Nederland in vertaling is verschenen als Het oude land.

Ze is opgegroeid in Högel in Noord-Friesland. Thuis werd alleen Platduits gesproken, pas op de lagere school leerde ze Standaardduits. Na de middelbare school ging ze naar de Christian Albrechts-Universiteit in Kiel, waar ze onder meer linguïstiek studeerde. In 1994 promoveerde zij aan de Universiteit Hamburg. Nadien werkte ze als journaliste bij tijdschriften en voor de radio.

Debuutroman

Haar in 2015 verschenen debuutroman Altes Land is gesitueerd op het platteland bij Hamburg. Het verhaal gaat onder meer over stadsmensen die vanuit een geromantiseerd en geïdealiseerd idee over het simpele en eerlijke bestaan op het platteland naar dat platteland verhuizen of er al…Lees verder op Wikipedia