Grote letter
Nederlands

Russisch voor beginners : misdaadroman

Dominique Biebau (auteur)

Russisch voor beginners : misdaadroman

Als een man vanwege zijn werk tegen zijn zin een cursus Russisch moet volgen, raakt hij in de ban van twee medecursisten, hobbyspeleologen die zich voorbereiden op een grottentocht in Siberie͏̈.
Titel
Russisch voor beginners : misdaadroman
Auteur
Dominique Biebau 1977-
Taal
Nederlands
Uitgever
Deventer: Uitgeverij XL, © 2020
250 p.
ISBN
9789046313312 (hardback)

Andere formaten:

Besprekingen

Na zijn schaakthriller komt de Vlaamse auteur (1977) uit met een liefdesverwikkeling rond drie studenten, van wie er twee zich voorbereiden op een reis naar Siberië. De hoofdpersoon moet Russisch leren omdat de familiezaak een transportfiliaal in Rusland wil openen. De leraar van de taalcursus in Leuven speelt op zijn minst een bizarre rol. Hoofdpersoon Maarten ziet zichzelf als een loser op alle fronten zonder ambities of relaties. Tijdens de eerste lessen wordt hij verliefd op Lore die met haar man Diederik een telegeleide grottentocht in Perm wil doen. Diederik verdwijnt in de grotten en Maarten gaat hem zoeken. De clou ligt redelijk voor de hand en is zeker een weggever van de plot voor hen die een beetje Russisch begrijpen. Met wisselende perspectieven in korte hoofdstukken is het een weinig geloofwaardig, maar makkelijk te lezen speurdersverhaal met een verrassende wending aan het slot. Winnaar Hercule Poirotprijs 2019 voor beste Vlaamse misdaadverhaal.

Over Dominique Biebau

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Dosto77

Dominique Biebau (Waregem, 10 april 1977) is een Belgische schrijver van romans en literaire thrillers.

In 2013 debuteerde hij met de politieke satire Trage Wegen, dat genomineerd werd voor de Debuutprijs 2014. In 2015 werd IJslands Gambiet gepubliceerd, een koude oorlogsthriller rond het thema schaken. Zijn derde boek, Russisch voor Beginners, verscheen in 2019. Datzelfde jaar won het boek de Knack Hercule Poirotprijs voor beste Vlaamse misdaadroman van het jaar.[1] Later won Russisch voor Beginners ook de Gouden Strop voor spannendste Nederlandstalige roman. In 2004 was Biebau een van de laureaten van de VDAB-schrijfwedstrijd De Eerste Keer. In 2010 schreef hij de Ward Ruyslinckprijs voor Kortverhalen op zijn naam.

Dominique Biebau woont in Bierbeek en geeft Nederlands op een middelbare school.

Bibliografie