Boek
Nederlands

De zwarte dood : de pandemie van de pest

Dick Harrison (auteur)
+1
De zwarte dood : de pandemie van de pest
×
De zwarte dood : de pandemie van de pest De zwarte dood : de pandemie van de pest

De zwarte dood : de pandemie van de pest

Geschiedenis en achtergronden van de pestepidemie die rond 1350 Europa teisterde.
Titel
De zwarte dood : de pandemie van de pest
Auteur
Dick Harrison
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Zweeds
Oorspr. titel
Stora döden
Uitgever
Utrecht: Uitgeverij Omniboek, © 2021
574 p., [16] p. platen
ISBN
9789401917773 (hardback)

Besprekingen

Rond 1350 werd Europa een aantal malen geteisterd door uitbraken van de pest. Hoewel deze ziekte daarna nog regelmatig rondwaarde, is de middeleeuwse zwarte dood in het collectieve geheugen gehecht geraakt. Na een korte medische verkenning beschrijft dit boek uitvoerig de omstandigheden waaronder deze ziekte zo kon huishouden. Met name handel en oorlog droegen bij aan de verspreiding van ratten en vlooien, dragers van de dodelijke bacterie. Ook de sociale, culturele en economische gevolgen worden belicht, met aandacht voor het historisch debat over de daadwerkelijke rol van de pest in een aantal grote maatschappelijke veranderingen. Vanzelfsprekend komen de beperkte geneeskundige inzichten aan bod en ook de tragische vervolging van zondebokken. Een overzicht van de pandemie per Europees deelgebied levert een overdaad aan aangrijpende verhalen, maar ook verrassend concrete statistische details. Zeer aantrekkelijk en degelijk boek over een onderwerp dat blijft intrigeren. Met uitgebreid…Lees verder

Over Dick Harrison

CC BY 3.0 - Foto van/door

Dick Walther Harrison (Huddinge, 10 april 1966) is een Zweeds historicus die gespecialiseerd is in de middeleeuwen. Hij is verbonden aan de Universiteit van Lund. Daarnaast is hij actief als televisiepresentator van geschiedenisprogramma's.

Geselecteerde bibliografie

  • 1998 – Age of Abbesses and Queens
  • 1999 – Krigarnas och helgonens tid: Västeuropas historia 400–800 e.Kr. (In het Nederlands uitgegeven als De volksverhuizingen: De geschiedenis van West-Europa, 375-800, vertaling Ger Meesters, Uitgeverij Omniboek, 2020)
  • 2000 – Stora döden: den värsta katastrof som drabbat Europa (In het Nederlands uitgegeven als De Zwarte Dood: De pandemie van de pest, Uitgeverij Omniboek, 2021)
  • 2002 – Karl Knutsson: En biografi
  • 2006 – Slaveri: Forntiden till renässansen Slavery: Prehistoric to the Renaissance
  • 2007 – Slaveri: 1500 till…Lees verder op Wikipedia