Boek
Nederlands

Reis zonder terugkeer, of De verborgen cahiers van Michel Adanson : roman

David Diop (auteur), Martine Woudt (vertaler)

Reis zonder terugkeer, of De verborgen cahiers van Michel Adanson : roman

Titel
Reis zonder terugkeer, of De verborgen cahiers van Michel Adanson : roman
Auteur
David Diop 1966-
Vertaler
Martine Woudt
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Frans
Oorspr. titel
La porte du voyage sans retour, ou Les cahiers secrets de Michel Adanson : roman
Uitgever
Amsterdam: Cossee, © 2022
255 p.
ISBN
9789464520057 (paperback)

Besprekingen

Meer dan een schoolreisje

David Diop vult de gaten in het verleden op met fictie. In zijn derde roman zoomt de gevierde auteur in op de achttiende-eeuwse Frans-Senegalese geschiedenis en hoe taal een poort is naar de ander.

Tragische plekken maken niet zelden een blijvende indruk - zelfs als het verhaal dat er verteld wordt, niet helemaal klopt. Zo ging het ook met International Booker Prize-winnaar David Diop, die als scholier het Maison des Esclaves bezocht op Gorée, een eiland voor de kust van de Senegalese hoofdstad Dakar. Museumcurator Aladji N'Diaye vertelde hem daar dat maar liefst 20 miljoen slaven door de 'poort naar een reis zonder terugkeer' zijn verscheept. Dat klopt niet: vanaf de hele Afrikaanse westkust zijn in totaal zo'n 12 miljoen mensen gedeporteerd, en vanaf Gorée zijn dat er 'niet meer dan' 33.000. De bewuste poort, zo menen historici nu, was ongeschikt voor het inladen van menselijke vracht. Daarvoor was de kust te rotsachtig.

Maar als symbool van een der grootste tragedies uit het verhaal van de mensheid kan het beeld wel tellen. En laat de Frans-Senegalese Diop nu net iemand zijn die romans schrijft op het breukvlak van fictie en geschiedenis. Reis zonder t…Lees verder

David Diop - Reis zonder terugkeer

BOEKENBAL

De wereld leerde David Diop kennen via zijn roman 'Meer dan een broer', een indrukwekkende vertelling over een stukje Frans-koloniale geschiedenis die werd bekroond met de Europese Literatuurprijs en de Booker Prize. Ook zijn nieuwe roman, 'Reis zonder terugkeer', is een belangrijk boek, nu over slavernij.

Het begint met de schitterende sterfscène van de hoofdpersoon, botanicus Michel Adanson, in het jaar 1806. Zijn verkalkte gewrichten zijn 'verwrongen als wijnranken' en zijn organen geven het langzaam op. Na Michels dood vindt zijn dochter Aglaé zijn dagboeken, waarin hij haar vertelt over die reis, die een beslissende wending aan zijn leven gaf.

Op zijn 23ste is Adanson vertrokken naar Saint-Louis, in de hoop daar planten te ontdekken en zijn naam als botanicus te vestigen. Maar hij ziet ook dat Franse bevelvoerders Afrikaanse mensen als slaven verkopen aan Amerikanen. Als hij hoort van Maram, een tot slaaf gemaakte jonge vrouw die zou zijn teruggekee…Lees verder

Over David Diop

CC BY 3.0 - Foto van/door librairie mollat

David Diop, (Parijs, 24 februari 1966) is een Frans literatuurwetenschapper en schrijver. In 2018 ontving hij de Prix Goncourt des lycéens voor zijn roman Frère d’âme (Meer dan een broer).

Biografie

David Diop werd geboren in Parijs, maar groeide op in Senegal. Hij ging naar de lagere school en de middelbare school in Dakar. Hij keerde terug naar Frankrijk om te studeren aan de Universiteit van Toulouse en vervolgens in Parijs. Hij behaalde zijn doctoraal examen literatuurwetenschap aan de Sorbonne waar hij enkele jaren later ook promoveerde op de Franse literatuur van de 18e eeuw.

In 1998 werd hij benoemd tot docent literatuurwetenschap aan de Université de Pau et des pays de l’Adour. Daar doceert hij 18e-eeuwse literatuur en Franstalige Afrikaanse literatuur. Sinds 2009 leidt hij een onderzoeksgroep over de Europese vertegenwoordigingen van Afrika en de Afrikanen in de 17e en 18e eeuw.

Na zijn promo…Lees verder op Wikipedia