Boek
Nederlands

Ruis : waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen

Daniel Kahneman (auteur), Olivier Sibony (auteur), Cass R. Sunstein (auteur)
+1
Ruis : waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen
×
Ruis : waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen Ruis : waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen

Ruis : waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen

Analyse aan de hand van praktijksituaties en wetenschappelijk onderzoek van verstorende invloeden bij besluitvormingsprocessen en van een oplossing hiervoor door het verminderen van de ruis.
Titel
Ruis : waarom we zo vaak verkeerde beslissingen nemen en hoe we dat kunnen voorkomen
Auteur
Daniel Kahneman Olivier Sibony Cass R. Sunstein
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
Noise : a flaw in human judgement
Uitgever
[Amsterdam]: Nieuw Amsterdam, © 2021
447 p.
ISBN
9789046828465 (paperback)

Besprekingen

Bij elk menselijk oordeel is er sprake van ruis; professionals komen bij identieke situaties tot verschillende uitspraken en interpretaties. In zes delen wordt dit verschijnsel nader geanalyseerd en wordt tevens ingegaan op het werken aan een oplossing om door het verminderen van de ruis tot een betere besluitvorming te komen. Daarbij speelt de bewustwording van het probleem een belangrijke rol. Met behulp van de beschrijving van veel praktijksituaties en de resultaten van wetenschappelijk onderzoek wordt de gepresenteerde theorie onderbouwd. Goede beschrijving van deze problematiek en van de praktische mogelijkheden om de ruis in de organisaties te verminderen. Voor lezers die geïnteresseerd zijn in besluitvormingsprocessen. De Israelische psycholoog Daniel Kahneman (1934), met als specialiteit het grensvlak tussen psychologie en economie, schreef o.a. 'Ons feilbare denken'* en ontving in 2002 de Nobelprijs voor de economie.

Over Daniel Kahneman

Daniel Kahneman (Tel Aviv, 5 maart 1934) is een Israëlische psycholoog. Hij is een belangrijke pionier op het grensvlak van de economie en psychologie. Hij maakte in zijn publicaties korte metten met het idee van de rationeel calculerende mens die in zijn eigen voordeel handelt, en introduceerde de menselijke psyche in de economie. In 2002 won hij de Prijs van de Zweedse Rijksbank voor economie (Nobelprijs voor de Economie) voor “het integreren van psychologische inzichten met de economische wetenschap, in het bijzonder met betrekking tot het menselijk beoordelingsvermogen en de besluitvorming onder onzekerheid.” Kahneman was getrouwd met de Amerikaanse psychologe Anne Treisman.

Levensloop

Kahneman bracht zijn kindertijd door in Parijs. In 1946 verhuisde hij met zijn ouders naar het toenmalige mandaatgebied Palestina. Hij haalde in 1954 zijn bachelordiploma in de wiskunde en psychologie aan de Hebreeuwse Universiteit van Jeruza…Lees verder op Wikipedia