Strip
Nederlands

Dance Academy. 11

Crip (illustrator), Béka (scenarist)
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 9-11 jaar, Vanaf 12-14 jaar
Als je hart het ritme bepaalt… Julie, Lucy en Laila kunnen het tempo amper volgen, met al hun schoolwerk en hun vurige passie voor dansen. Jongens en verliefdheden worden alsmaar belangrijker in hun leven. Laila heeft net een nieuw vriendje wanneer de drie vriendinnen op flamencostage trekken naar Sevilla, in Spanje, samen met Mary, hun bizarre leerkracht modern jazz. Olé!
Onderwerp
Dansen
Titel
Dance Academy. 11
Illustrator
Crip
Scenarist
Béka
Taal
Nederlands
Oorspr. titel
Studio danse Tome 11
Uitgever
Antwerpen: Ballon, 2020
46 p. : ill.
ISBN
9789462107281 (paperback)

Besprekingen

De hartsvriendinnen Lucy, Julia, en Laila zijn stapelgek op dansen. Ze zijn dan ook door het dolle heen als ze horen dat ze met de dansschool naar Sevilla gaan op stage. Hun danslerares gaat mee. Maar het valt Laila niet mee om afscheid te nemen van haar vriendje. Vol verwachting gaan de meiden op reis om het flamenco dansen te oefenen. Elfde deel van de stripserie 'Dance Academy'*. Korte verhaaltjes over dansen die elkaar soms opvolgen. Ook wordt er aandacht geschonken aan de ontluikende interesse voor jongens. Deze combinatie is een leuk concept voor de doelgroep, hoewel de gebeurtenissen soms triviaal zijn. De tekst is niet altijd even sterk. De tekeningen zijn losjes in lichte kleuren neergezet, het geheel oogt een beetje flets. De achtergrond is met regelmaat fraai gedetailleerd en dat alles is zorgvuldig ingekleurd, maar de mensfiguurtjes hebben veelal dezelfde gezichtskenmerken, zoals een rond gezicht, ogen, neus en mond. Aardige, populaire strip voor pubermeiden die van dansen…Lees verder

Over Crip

Crip (verkorting van cripple, 'kreupel') is een term die in de Engelstalige wereld voornamelijk als scheldwoord wordt gebruikt voor mensen met een handicap. De term wordt in de Engelstalige wereld soms ook als geuzennaam gebruikt. In België en Nederland kent het gebruik van deze term in het algemeen en als geuzennaam nog weinig ingang.

Mensen met een al dan niet gediagnosticeerde lichamelijke, sensorische en/of cognitieve beperking, psychische kwetsbaarheid of chronische ziekte kunnen zich identificeren met crip. De term crip kent geen vastomlijnde grenzen. In combinaties als ‘crip moves’, ‘crip shots’, ‘crip poetry’ krijgt het woord als adjectief de betekenis van ‘cool’ op een manier die verschil ten opzichte van zogenaamd normale lichamen vol zelfvertrouwen omarmt.

Geschiedenis

Sinds de jaren zeventig van de twintigste eeuw wordt de term crip in de Engelstalige wereld in beperkte kring gebruikt als geuzennaam doo…Lees verder op Wikipedia