Boek
Nederlands

De klauwen van het woud

Carrie Ryan (auteur), Sabine Mutsaers (vertaler), Jasper Mutsaers (vertaler)
+1
De klauwen van het woud
×
De klauwen van het woud De klauwen van het woud
In de reeks:
Doelgroep:
Vanaf 15 jaar
Het dorp waar Mary (17, ik-figuur) woont, is omringd door hekken waarachter zombies wonen. Als het hek kapot gaat, moet Mary kiezen tussen haar dorp en de toekomst. Vanaf ca. 15 jaar.
Titel
De klauwen van het woud
Auteur
Carrie Ryan
Vertaler
Sabine Mutsaers Jasper Mutsaers
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Engels
Oorspr. titel
The forest of Hands and Teeth
Editie
1
Uitgever
Vianen: The House of Books, 2011
334 p.
ISBN
9789044329735 (paperback)

Besprekingen

Na tovenaars, vampiers, mythologische monsters en halfgoden zijn nu ook zombies uit de kast gehaald voor een spannende young adult-roman, en met succes. Carrie Ryan’s De klauwen van het woud is zo’n boek dat je vanaf de eerste pagina niet meer loslaat. Het verhaal start in medias res, in het dorp van de jonge hoofdpersoon Mary. Deze plek is omringd door het ‘Woud van Tanden en Klauwen’, woonplaats van ontelbare ‘Ontheiligden’: angstaanjagende zombies die door een niet nader omschreven gebeurtenis, de ‘kentering’, geïnfecteerd zijn met een virus dat hen doet snakken naar mensenvlees. Dorpelingen die gebeten zijn door zo’n Ontheiligde en niet op tijd worden gedood, volgt eenzelfde lot. Nadat deze kentering ook haar ouders overkomt, wordt Mary naar de Zusterschap gestuurd voor een leven gewijd aan God. Maar de gebeurtenissen die daar plaatsvinden, zorgen ervoor dat zij al snel haar geloof verliest, dromend van een wereld buiten haar dorp.
Mary’s situatie is vergelijkbaar met …Lees verder
Mary (17) woont in een dorp dat is ontstaan na de kentering. Het dorp is omringd door hekken waarachter het woud is met Ontheiligden: zombies die een gevaar zijn voor de levenden. Mary’s moeder vertelde haar dochter verhalen over de wereld van vroeger. Het leven in het dorp wordt beheerst door de Zusterschap. Mary verlangt naar de onbekende wereld van haar moeder. Ze is een sterke, jonge vrouw die nadenkt over het leven en de dood en kiest bewust voor de kans op vrijheid, hoewel dat ten koste gaat van veel dingen die haar lief zijn. Het verhaal wordt verteld vanuit het ik-perspectief. Mary deelt steeds opnieuw haar gedachten en gevoelens, zoals haar angsten voor de Ontheiligden en haar tweestrijd tussen haar liefde voor Travis en zijn broer. Het boek is het debuut van de auteur en in de VS bekroond als beste boek voor Young Adults. De filmrechten zijn verkocht. Er volgen meer delen. De eerste bladzijde bevat lange zinnen die drie tot vier regels lang zijn. Als de lezer doorzet, dan za…Lees verder

De klauwen van het woud

Mary is al een tijdje nieuwsgierig naar de zee. Haar moeder vertelde er steeds verhalen over, van voor de kentering, de tijd waarin er nog geen ziellozen bestonden. Het leven van Mary is al vanaf het begin uitgestippeld: een jongen vraagt je mee naar het dorpsfeest, dan verloof je je en ga je trouwen. Maar zij is een tiener die steeds droomt van andere dingen. Haar leven gaat zijn voorspelbare gangetje tot het hek breekt, dat de ziellozen moet tegenhouden. Wat volgt, is superspannende zoektocht naar de zee, naar de wereld zonder ziellozen.
Een mooi debuut van deze Amerikaanse schrijfster. Je pakt het boek vast en leest het zo uit. De schrijfstijl is zo levendig dat je soms de brekende botten zelf voelt ... Je raakt zo opgeslokt door het verhaal dat het moeilijk is het boek aan de kant te leggen. Voor mij mogen er van deze schrijfster nog heel wat boeken verschijnen.

Suggesties