Boek
Nederlands

De voorlezer

Bernhard Schlink (auteur)
Een jongeman kijkt terug op de relatie die hij tijdens de Tweede Wereldoorlog als 15-jarige had met een 36-jarige vrouw met geheimen.
Titel
De voorlezer
Auteur
Bernhard Schlink
Taal
Nederlands
Oorspr. taal
Duits
Oorspr. titel
Der Vorleser
Uitgever
Baarn: Ambo, 1998
160 p.
Aantekening
Verfilmd als The reader
ISBN
90-263-1448-5

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Andere talen:

Besprekingen

De roman begint met een liefdesrelatie tussen een jongen van vijftien en een tramconductrice van zesendertig. Hij heeft haar na een ongelukje ontmoet, toen zij hem hielp. Na herstel van zijn ziekte zoekt hij haar enige keren op en belandt bij haar in bed. De verhouding wordt voortgezet en de jongen moet haar ook regelmatig voorlezen. Hij weet niet dat zij een analfabete is. Het duurt tot lang na de beëindiging van hun relatie voordat hij erachter komt dat zij voor de SS in een concentratiekamp heeft gewerkt. Het is een aangrijpend verhaal, waarin de spanning blijft aanhouden en soms beklemmend wordt. Het taalgebruik is soms ingewikkeld en doet wel eens geconstrueerd aan. Goed dat de roman in het Nederlands vertaald is, door Gerda Meijerink. Gebonden editie; kleine druk, krappe marge.

Over Bernhard Schlink

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Ps45md

Bernhard Schlink (Großdornberg, bij Bielefeld 6 juli 1944), is een Duits schrijver en jurist.

Biografie

Schlink groeide op in Heidelberg en studeerde daar rechten. In 1975 promoveerde hij. Vervolgens was hij verbonden aan diverse universiteiten. Van 1992 tot aan zijn emeritaat in 2009 was hij hoogleraar in de Staats- en bestuursrecht en rechtsfilosofie aan de Humboldt-Universiteit in Berlijn.

Werk

Schlinks carrière als schrijver begon met een reeks detectiveromans met als hoofdpersoon Selb, een naam die afgeleid is van het Duitse woord voor "zelf". In 1995 publiceerde hij Der Vorleser (De voorlezer), dat handelt over over een tienerjongen die een relatie heeft met een oudere vrouw die plotseling verdwijnt, maar die hij weer ontmoet als hij tijdens zijn rechtenstudie een zaak over oorlogsmisdaden bijwoont. Het boek (en de film) werd een bestseller en al snel in tientallen talen verta…Lees verder op Wikipedia