Het bewogen leven van Vincent van Gogh blijft een onuitputtelijke inspiratiebron. Stripmaker Barbara Stok neemt in dit verhaal de lezer mee naar de korte, intense periode die de schilder in Zuid-Frankrijk doorbrengt. Vincent droomt ervan in Arles een kunstenaarshuis te stichten voor zichzelf en zijn artistieke vrienden. Maar door aanvallen waarin hij volledig in de war is, uitmondend in het beruc
Onderwerp
Van Gogh, Vincent
Titel
Vincent
Auteur
Barbara Stok
Taal
Nederlands
Editie
5
Uitgever
Amsterdam: Nijgh en Van Ditmar, 2015 | Andere uitgaves
141 p. : ill.
ISBN
9789038800394 (hardback)

Besprekingen

Er verschijnen de laatste tijd veel strips over schilders, dichters en schrijvers. Het onderwerp is kant en klaar ('een periode uit het leven van') en er is een publiek voor. Dat levert stripboeken op van wisselend niveau, omdat niet elke kunstenaar geschikt is voor een interessant stripverhaal. Een verrassend boek in dit biografische subgenre is van de hand van Barbara Stok. Ze maakt al jarenlang een humoristische autobiografische strip ('Barbaraal') die behoorlijk populair is. Met het verhaal over Vincent van Gogh in Frankrijk probeert ze iets nieuws. Aanvankelijk vraag je je af of haar uitgeklede stijl zal passen bij het werk van de tekenaar, maar dat werkt heel goed. Door de kale tekeningen en de realistische dialogen wordt Van Gogh een gewoon mens die worstelt met zichzelf en zijn eenzaamheid, in plaats van een mythologische figuur die zijn oor afsnijdt. De tekstloze platen van Van Gogh in de Zuid-Franse natuur (zonnebloemvelden!) zijn eenvoudig, maar overweldigd. Een echte aanra…Lees verder

Over Barbara Stok

CC BY-SA 4.0 - Foto van/door Van duuren

Barbara Stok (Groningen, 24 februari 1970) is een Nederlands stripmaker. Ze maakt vooral autobiografische stripverhalen. Die beschrijven met humor de grote en kleine vragen van het leven en zijn hoofdzakelijk gesitueerd rond haar woonplaats Groningen. Voor haar oeuvre ontving ze in 2009 de Stripschapprijs.

In 1996 begon ze in eigen beheer een serie comics uit te geven. Twee jaar later werd deze "Barbaraal-reeks" door uitgeverij Nijgh & van Ditmar gebundeld tot haar eerste stripboek, "Barbaraal tot op het bot". Het album werd door het Stripschap genomineerd voor beste Nederlandse stripboek van dat jaar. In de eerste bundel speelt de scene rond het poppodium Vera vaak een belangrijke rol.

Haar tweede boek, "Je geld of je leven", was een van de eerste graphic novels in Nederland. Hierin vertelt de stripmaker in één lang verhaal over de fulltimebaan die ze had als journalist/fotograaf.

Naast haar werk als stripauteur is Stok ook als drummer actief gewe…Lees verder op Wikipedia