Boek
Nederlands
Andere formaten
Toegankelijke formaten:

Angelina : roman

Aster Berkhof (auteur)
+1
Angelina : roman
×
Angelina : roman Angelina : roman

Angelina : roman

Genre:
De dood van een professor lijkt zelfmoord, maar de politie twijfelt daaraan en komt tijdens het onderzoek op het spoor van vreemde feiten.
Titel
Angelina : roman
Auteur
Aster Berkhof
Taal
Nederlands
Uitgever
Antwerpen: Houtekiet, 2004
286 p.
ISBN
90-5240-772-X

Andere formaten:

Toegankelijke formaten:

Besprekingen

Het lijkt er sterk op dat Aster Berkhof, de deken van het misdaadgenre, voor zijn nieuwste roman het hele register aan klassieke trucjes en afleidingsmanoeuvres heeft opengetrokken. De wraak overleeft de wreker, zou het motto kunnen zijn van Angelina, een gezellige, traditionele roman, die een waardig werkstuk is van de meester in het genre.

De welstellende hoogleraar op rust, Johannes Thieleman, is gehuwd met een veel jongere vrouw Angelina; een gegeven dat bij de bezittelijk aangelegde echtgenoot aanleiding geeft tot ziekelijke vlagen van jaloezie. Thieleman bespiedt en controleert zijn vrouw, wiens bestaan veel gelijkenis vertoont met het lot van het spreekwoordelijke vogeltje in een gouden kooitje. De spanning stijgt ten top tussen beide echtelingen en de discussies eindigen in vlagen van hysterie waarbij het meer dan eens tot gewelddadige uitbarstingen komt. Het huispersoneel is getuige van deze explosieve situatie en staat aan de kant van Angelina, die ondanks alle…Lees verder
Hoogleraar Johannes Thieleman wordt dood op zijn bed gevonden. Een pistool moet op zelfmoord wijzen, maar de politie twijfelt. Is zijn vrouw, de veel jongere en beeldschone Angelina, de voornaamste verdachte? Of is het haar jeugdvriend met wie zij altijd contact heeft gehouden? Naarmate commissaris Moonen meer over de achtergronden van het huwelijk en over de persoon van de professor te weten komt, wordt Angelina in zijn ogen eerder slachtoffer dan mogelijke dader. Door diepgewortelde jeugdtrauma’s was de man veranderd van een beminnelijk mens in een zeer gewelddadig persoon die zich ook te buiten ging aan alcohol en slaapmiddelen. Dus toch zelfmoord? Berkhof heeft weer een knappe misdaadroman geschreven, waarin de aandacht zich richt op de achtergronden voor menselijk handelen en de vraag prominent op de voorgrond treedt in hoeverre een mens werkelijk verantwoordelijk kan zijn voor zijn daden. De schrijver is op dreef in zijn personages en is ook sterk in de dialogen, waardoor vaak i…Lees verder

Over Aster Berkhof

CC BY-SA 3.0 - Foto van/door Marc Gemis

Aster Berkhof, pseudoniem van Lodewijk Paulina (Lode) Van Den Bergh (Rijkevorsel, 18 juni 1920 – Brasschaat, 29 september 2020), was een Belgische schrijver. Hij was lange tijd een der meest gelezen auteurs in Vlaanderen.

Biografie

Jeugd

Lode Van Den Bergh volgde lager onderwijs in de gemeenteschool van Rijkevorsel Sint-Jozef, waar zijn vader hoofdonderwijzer was en zijn moeder onderwijzeres. Hij groeide op in een welgesteld gezin. Zijn moeder kwam immers uit een aristocratische boerenfamilie. Haar vader, Jan Leestmans, was vele jaren burgemeester geweest van Merksplas. Reeds in zijn jeugd voelde hij zich onbehaaglijk bij het grote verschil in welstand tussen zijn wereld en die van de andere jongens. Dit onbehaaglijk gevoel is hem zijn hele leven bijgebleven en zo kwam hij met zijn pen in opstand tegen onrechtvaardigheid.

Hij studeerde in de richting Grieks-Latijnse humaniora aan he…Lees verder op Wikipedia