Boek Nederlands

Een soort van liefde : roman

Alicja Gescinska (auteur)

Een soort van liefde : roman

Alicja Gescinska (auteur)
Genre:
Na de dood van haar vader, een gerenommeerde professor Duitse cultuurgeschiedenis, staat Elisabeth voor de taak zijn huis leeg te maken. Doordat ze nooit goed met haar vader op kon schieten, lijkt deze opdracht aanvankelijk niet erg zwaar. Maar wanneer Elisabeth een brief ontvangt, geadresseerd aan haar vader, openen zich kamers van het verleden waarvan ze niets wist.
Elisabeth en Anna, twe
Titel
Een soort van liefde : roman
Auteur
Alicja Gescinska
Taal
Nederlands
Uitgever
Amsterdam: De Bezige Bij, 2016
236 p.
ISBN
9789023496588 (paperback)

Ook in de collectie als:

Boek: Nederlands
E-boek: Nederlands

Beschikbaarheid en plaats in de bib

Besprekingen

De houdgreep van het verleden

Alicja Gescinska schreef een beloftevol debuut waarin alle schakeringen van de liefde zich manifesteren. Helaas verliest ze zich regelmatig in breed uitwaaierende gedachtespinsels.

Met haar boek De verovering van de vrijheid ontpopte filosofe Alicja Gescinska (°1981) zich als een van de toonaangevende denkers van de Lage Landen. Bij haar betoog voor 'positieve vrijheid' putte ze rijkelijk uit haar ervaringen als asielzoeker, toen ze op haar zevende met haar familie uit Warschau naar België verhuisde. Maar Gescinska maakte ook naam als opiniemaker en columniste. Sinds 2014 gaat haar academische carrière nog crescendo. Ze is werkzaam aan Amherst College in de VS, terwijl ze ook aan Princeton doceerde.

Nu waagt Gescinska zich aan een debuutroman waarin de academische wereld een belangrijke biotoop is. Een soort van liefde vertelt 'over een moeilijke liefde tussen vader en dochter, en van een onverhoedse liefde tussen een oudere professor en een jonge studente'. Liggen de clichés op de loer?

Gescinska laat met veel omhaal van woorden twee plotlijnen met elkaar interfereren. Herinneringen en reminiscentie…Lees verder

Liefde is een wenswoord

De Belgisch-Poolse filosofe Alicja Gescinska schreef een roman die vooruitgaat, maar stilistisch ontgoochelt. Sofie Gielis

Hoewel Een soort van liefde Alicja Gescinska's debuutroman is, is ze geen onbekende. De filosofe brak niet enkel door in academische kringen, maar sprak ook een breed publiek aan met haar essayboek De verovering van de vrijheid: van luie mensen, de dingen die voorbijgaan. Als kind van politieke vluchtelingen uit het communistische Polen ondervond ze zelf de polarisering van die vrijheid. Gescinska onderscheidt namelijk twee vormen: een positieve en een negatieve soort. Té veel mogelijkheden werken luiheid en uitstelgedrag in de hand. Het komt erop aan om obstakels en beperkingen in te zetten als bakens op weg naar een positieve vrijheid.

Hoewel vrijheid er een bijrol krijgt, wordt in Een soort van liefde vooral verleden veroverd. De jonge psychologe Elisabeth verliest haar vader. Close waren ze al jaren niet meer - een combinatie van de scheiding van haar ouders en het afstandelijke karakter van haar erudiete vader - maar het af…Lees verder

EEN SOORT VAN LIEFDE

 Eerste zin De kamers ruiken muf, zoals alle ruimtes waarin te lang maar te weinig is geleefd. 

Dankzij een studiebeurs mag de Leuvense Anna een jaartje aan de universiteit van Massachusetts gaan studeren. Daar wil ze bewust de liefde op afstand houden: geen verbintenissen, enkel plezier. Dat verandert wanneer ze Bernard ontmoet, die haar meetroont naar een intellectueel praatclubje dat geleid wordt door de enigmatische professor Vernon. Een jonge studente, een oudere en vanzelfsprekend getrouwde professor: soms laat de liefde zich enkel in clichés vatten. Parallel aan het noodlottige verhaal ruimt Elisabeth de kamers van haar overleden vader op. Waarom heeft hij haar en zijn gezin in de steek gelaten?

Debutante en filosofe Gescinska schuwt het grote gebaar niet in deze doorsneeroman. Sterfbedbekentenissen, vurige liefdeswanhoop en de truc met het kleine toeval: je hebt het overal elders al gelezen, en beter. Keurig geschreven, dat wel, maar ook dodelijk steriel.

(R.S.) ■