Bijzondere collecties

In bib Menen vind je enkele bijzondere collecties: materialen op het Makkelijk Lezen Plein, Fundels, MRL-collectie, Spellen, Games, Vertelplaten, materialen van het Taalpunt, Daisy-boeken, Groteletterboeken en Snippertassen.

 

 

Makkelijk lezen plein

Ik ben Makkie!

Voor wie?

Heb je dyslexie? Is Nederlands niet je moedertaal? Kan je je moeilijk concentreren? Heb je een visuele beperking of autisme?

Dan helpt onze mascotte MAKKIE.

Wat vind je op het makkelijk lezen plein?

- makkelijk leesbare boeken

- luisterboeken en hoorspelen

- daisy-luisterboeken

- verfilmde jeugdboeken

Ook de app Anderslezen kan je helpen bij het lezen. Info bij de medewerkers van de bib!

 

Fundels

Bestaande prentenboeken tot leven!

Het concept bestaat uit prentenboeken, aangevuld met een interactieve online variant, met als doel het taalgevoel van jonge kinderen te stimuleren. Het prentenboek zelf wordt gedigitaliseerd tot een soort e-boek voor kinderen, vergezeld van spelletjes, didactische hulpmiddelen en oefeningen. Via een RFID-sticker in het boek en een RFID-lezer, aangesloten op de computer, kunnen kinderen eenvoudig zelf aan de slag. De prentenboeken zijn voor kids tussen drie en zeven jaar.

MRL (Menen-Rekkem-Lauwe)

Wat vind je in de MRL-collectie?

 • Alle boeken en brochures die over Menen verschijnen;
 • Jaarverslagen van de stad, stedelijke instellingen of organisaties die actief zijn in Menen;
 • Tijdschriften van Meense verenigingen;
 • Boeken geschreven en/of uitgegeven door Menenaars;
 • LP’s en CD’s waarop muziek staat van Meense componisten of zangers;
 • Video’s over Menen;
 • Losse folders m.b.t. Menen – Rekkem – Lauwe;
 • De bibliotheek aanvaardt graag alle schenkingen van boeken, tijdschriften en andere materialen m.b.t. Menen. Affiches m.b.t. Menen – Rekkem – Lauwe.

Speel-o-theek

Spelen is belangrijk voor de ontplooiing van ieder kind.

Naast het plezier dat kinderen aan spelen beleven, draagt speelgoed ook bij tot hun ontwikkeling. Spelenderwijs leren kinderen allerlei vaardigheden om klaar  te zijn voor ‘de volwassen wereld’. Onze bibliotheek werkt voor dit project samen met de Meense speel-o-theek de Speelkoffer (Koningsstraat, onder de vleugels van CAW Stimulans) en biedt een twintigtal spellen aan voor kinderen vanaf 2 jaar tot een jaar of 12. Boeiend voor het hele gezin, maar ook interessant voor leerkrachten uit het kleuter- en lager onderwijs om spelenderwijs taal en rekenen aan te leren. Kom ze ontdekken in de bibliotheek!

In bibliotheek Lauwe zullen regelmatig nieuwe spellen ter beschikking staan.

Wil je graag meer of andere spellen?

Ga dan zeker naar de SPEEL-O-THEEK I Koningstraat 32 I 8930 Menen I speelkoffer@cawzuidwestvlaanderen.be I 0476 28 10 78 (enkel bereikbaar tijdens de openingsuren).

OPENINGSUREN: dinsdag van 14u tot 18u, woensdag van 16u tot 18u en op vrijdag van 14u tot 18u.

 

Games

Lenen van games kan ook in onze bib.

Een 30-tal games zijn beschikbaar voor PlayStation. Zowel actiespelen, racespelen en simulatiespelen zijn opgenomen in de collectie, allemaal voor het platform PS3 + PS4. Een overzicht vind je in de catalogus op www.bibliotheekmenen.be. Tik ‘playstation’  in het zoekveld en selecteer in de linkerkolom op ‘Game’. 

https://menen.bibliotheek.be/catalogus?q=games&facet%5BFormat%5D%5B0%5D=Game

 

Kamishibai

Al wie met boeken en kinderen actief is, kan het vertelkast gebruiken om op een leuke manier verhalen te brengen. In klas, jeugdbeweging, voor familie- of kinderfeesten biedt een Kamishibai een extra attractie. 

Je kan in de Meense bibliotheek een kist met een theater, een handleiding en een overzichtswerk over het magisch theater uitlenen.

De bibliotheek beschikt over een reeks verhalen in prent- en boekvorm die mee kunnen ontleend worden.

 

Taalpunt

Taalpunt Nederlands in de Meense bibliotheek fungeert in eerste instantie als centrale plaats voor een collectie materialen om Nederlands te leren.

De bedoeling van het Taalpunt is ondersteuning te bieden aan anderstaligen voor Nederlandse taalverwerving en inburgering en ook om hen meer zelfredzaam te maken zodat ze volwaardig kunnen participeren in onze samenleving.

Ook voor laaggeletterden is het Taalpunt geschikt. Mensen die beter Nederlands willen leren lezen en schrijven kunnen voor materialen in het Taalpunt terecht.

Het Taalpunt Nederlands in Menen is een samenwerking tussen de dienst Integratie stad Menen en bibliotheek Menen.

Taalpunt bevindt zich vooraan in de bib.

 Daisy-boeken

Als je ogen niet meer meewillen of als een boek vasthouden moeilijker wordt, kan je toch blijven lezen.  Dat kan al geruime tijd met het aanbod van de Luisterpuntbibliotheek, de samensmelting van de vroegere bibliotheken voor blinden en slechtzienden.  Naast brailleboeken biedt de Luisterpuntbibliotheek ook Daisy-luisterboeken aan. 

Bibliotheek Menen beschikt over meer dan 500 Daisyboeken voor volwassenen, een ruim en divers aanbod van vooral romans. Voor de jeugd hebben we meer dan 425 exemplaren met verhalen voor verschillende leeftijden.

Wil je graag je daisy-boek via je computer beluisteren, klik op de link voor meer uitleg.

https://www.luisterpuntbibliotheek.be/nl/ volwassenen/info-over-daisy

GroteLetterBoeken

Voor personen die moeite hebben om het gebruikelijke kleine lettertype te lezen, heeft de bibliotheek een speciale collectie groteletterboeken. Dit zijn romans met grotere lettertekens, maar dezelfde inhoud als de gewone romans.

Deze boeken met grote druk staan in aparte rekken opgesteld en worden aangeduid met "GL" op de rug van het boek.

https://menen.bibliotheek.be/catalogus?q=grootletterboeken

Snippertassen 

In Menen beschikt de bibliotheek over 15 snippertassen, zowel voor peuters-kleuters als voor 1ste en 2de leerjaar.

Voor wie?

Iedereen mag een voorleesrugzakje ontlenen: onthaalouders en kinderopvangdiensten, leerkrachten, grootouders, ouders, babysitters,...

Inhoud van elke snippertas:

 • 7 materialen (5 boeken - 1 cd - 1 cd-rom of dvd)
 • map met voorleestips
 • kleurplaat
 • folder Snippertas van de provincie

De laatste 4 onderdelen mag de lener houden.

Thematische snippertassen via deze linkhttps://menen.bibliotheek.be/catalogus?q=snippertassen